Povodom obeležavanja, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, u Medija centru u Beogradu, u četvrtak, 15. juna 2017., sa početkom u 12:30 sati (Terazije 3, mala sala na II spratu) održaće se konferencija za medije „Nasilje ostavlja trajne modrice na duši“.

Konferencija se realizuje u okviru projekta „Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama“, koji uz podršku Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava sprovodi udruženje Amity, u partnerstvu sa udruženjima „Lužičke rukotvorine – ŽEC“ iz Babušnice i „Zlatiborski krug“ iz Čajetine.

Ovom konferencijom započinje i kampanja „Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama“. Kampanja stavlja u fokus starije žene, koje su tri puta češće žrtve porodičnog nasilja u odnosu na starije muškarce. Nasilje nad starijim ženama često ostaje neprepoznato, jer ih statistika uglavnom ne obuhvata. Statistika prati ubistva žena, ali ne i starijih žena. Iz novinskih članaka, saznajemo da je svaka treća ubijena žena starija od 60 godina.

Starije žene doživljavaju diskriminaciju koja zajednički izvire iz strogih rodnih normi, i kulturološki utkanih vrednosti koje prvenstvo daju mladima i ulozi žena kao rotkinja, uzrokujući pretpostavke da su žene beskorisne nakon reproduktivnog doba.

Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, 28% starijih žena je iskusilo neki oblik nasilja tokom prethodne godine (2016), a 34% do 62% starijih osoba koje pate od demencije su zlostavljane od strane negovatelja.

Prema istraživanjima Crvenog krsta Srbije i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, skoro 20% starijih osoba je pretrpelo neki vid nasilja u trećem životnom dobu.

Na konferenciji će govoriti:
– Aleksandar Vulin, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
– Suzana Paunović, Kancelarija za ljudska i manjinska prava
– Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti RS
– Nadežda Satarić, Amity
– Nataša Todorović, Crveni krst Srbije
– predstavnica starijih žena