U Beogradu je 18. i 19. maja održan Deseti Međunarodni gerontološki kongres. Kongres je održan u „Sava Centru“, a mreža HumanaS je u okviru svog redovnog sastanka održala sesiju koja je bila posvećena projektu ”Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba”.

Tema desetog Međunarodnog gerontološkog kongresa je bila „Starenje i ljudska prava“. Kongres je održan u godini jubileja, 45 godina postojanja Gerontološkog društva Srbije, i predstavlja korak ka unapređenju položaja starijih u društvu. U okviru Kongresa preko 200 eksperata, iz Srbije i inostranstva, izložilo je svoje radove iz oblasti gerijatrije i gerontologije time doprinoseći unapređenju znanja iz ovih oblasti.

 

Kongres su otvorili g-din Meho Omerović, predsednik odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Skupštini republike Srbije, g-đa Marija Raković, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), g-đa Suzan B. Somers, predsednica Međunarodne mreže za prevenciju nasilja nad starijima (INPEA), g-đa Brankica Janković, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, i g-đa Dragana Dinić, predsednica Gerontološkog društva Srbije.

 

Prisustvo više od 60 gostiju iz inostranstva – sa četiri kontinenta, iz 15 država; Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Indije, Irske, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Makedonije, Nigerije, Norveške, Turske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije – pokazuje koliko je tema ljudskih prava starijih značajna. Takođe, u okviru Kongresa organizovana je posebna sesija nezavisnih tela, Panel diskusija o stanju ljudskih prava u regionu, mehanizmima za unapređenje njihove zaštite, preporukama za dalju saradnju. U ovom panelu su učestvovali predstavnici nacionalnih nezavisnih tela za zaštitu ljudskih prava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, i Crne Gore: g-đa Brankica Janković, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, g-đa Lora Vidović, Pučka pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske, g-din Šućko Baković, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore i g-din Ljubinko Mitrović, Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine.


U okviru programa, Brankici Janković, poverenici za zaštitu ravnopravnosti, dodeljena je tradicionalna Nagrada „Petar Manojlović“, za ukupan doprinos gerontološkoj misli i praksi, kao i za posebno angažovanje u radu Gerontološkog društva Srbije.

Kongresu je prisustvovalo više od 300 stručnjaka koji rade sa starijima i za starije (u gerontološkim centrima, privatnim domovima, u centrima za socijalni rad, na fakultetima, u domovima zdravlja i bolnicama, u organizacijama civilnog društva, u resornim ministarstvima, u organima državne i lokalne uprave), što predstavlja jačanje kompetencija i znanja profesionalaca koji se bave starijim osobama.

 

 

 

Program kongresa:

Preuzmite “Program kongresa” Congress-Programme.pdf – Preuzeto 103 puta – 1 MB