Tokom septembra i oktobra
meseca, Čovekoljublje, Dobrotvorna fondacija Srpske Pravoslavne Crkve, organizovalo je sistematske preglede u selima u okolini Kragujevca i Kraljeva namenjene starijim osobama. Lekari različitih specijalnosti – internista, endokrinolog, opšta medicina, oftalmolozi pregledali su preko 170 osoba u selima Bogutovac, Vrba, Pajazitovo, Donje Grbice, Žiča i Oplenići. Pregledi su obuhvatali: uzimanje anamneze, opšti pregled, auskultaciju srca i pluća, merenje arterijske tenzije, određivanje glikemije u krvi, određivanje dioptrije i pregled oka.


(Izvor obe slike: Čovekoljublje)

Navedene aktivnosti sprovedene su u okviru projekta „Unapredjenje dobrobiti starijih osoba u regionu Kragujevca i Kraljeva“ uz finansijku podršku organizacije Brot für die Welt i Federalnog ministarstva za socijalnu poltiku, zdravlje, negu i zaštitu potrošača Republike Austrije. Projekat se sprovodi od decembra 2018. godine u Kragujevcu i Kraljevu i pored lekarskih pregleda, kontinuirano se sprovode i sledeće aktivnosti: kreativne radionice u selima, kursevi kompjutera za seniore u Kragujevcu i Kraljevu, usluga pomoć u kući u Kragujevcu i okolini, ekskurzije i posete kulturnim događajima. Sve aktivnosti sprovode se uz strogo poštovanje preporučenih epidemioloških mera.


Čovekoljublje je Dobrotvorna fondacija Srpske Pravoslavne Crkve koja se bavi humanitarnim i razvojnim programima. Rad je zasnovan na osnovnim hrišćanskim vrednostima kao i na najvišim standardima vodećih međunarodnih humanitarnih organizacija. Osnovni princip u radu je poštovanje ljudskog prava na dostojanstven život, odnosno pružanje pomoći svima onima kojima je potrebna, bez obzira na njihovo rasno, polno, nacionalno ili versko opredeljenje. Ova fondacija svojim radom teži da aktivno doprinosi razvoju međunarodnih profesionalnih standarda i primera dobre prakse.