HHU „Hleb Života“ je kroz Program brige o starijima u mesecu novembru realizovao aktivnosti koje se odnose na pomoć starijima koji se nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji, radionice/savetovališta i razgovore čiji je cilj osnaživanje i jačanje kako starijih, tako i porodica čiji su članovi starije osobe sa demencijom.

(Izvor: Hleb života; Milka Omcikus)

  • Humanitarna pomoć za najsiromašnije starije

Geronto domaćice zaposlene na projektu „Briga o starijima“ podelile su pakete hrane za 11 starijih lica sa specifičnim zdravstvenim potrebama u pogledu ishrane (osobe sa dijabetesom, karcinomom itd). Distribucija paketa sa osnovnim životnim namirnicama i higijenom do kućnog praga je dostavljena za još 29 korisnika. Uz pomoć svojih dugogodišnjih donatora, Hleb života je i ove zime uspeo da obezbedi ogrev za zimu za najsiromašnije starija lica, korisnike usluge pomoć u kući, većinom izbeglice iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Hleb života je za 10 korisnika obezbedio po 2m drva. Pomoć je ukazana na teritoriji Beograda, Obrenovca i Pančeva. Takođe, za 6 seniora smo obezbedili pomoć u vidu plaćanja računa za struju u iznosu po 5.000,00 dinara.

  • Radionice/savetovalište

U novembru su organizovane dve radionice sa Destigmom. Tom prilikom je pružena psihosocijalna podrška negovateljima dementnih osoba i onima koji rade sa obolelima od demencije. Rad se bazirao kroz tri segmenta: malu grupnu psihoterapiju, individualni rad sa negovateljima, radnu terapiju za dementne osobe. 

  • Razgovor sa članovima porodica dementnih i distribucija pelena

Redovna komunikacija, planiranje dostave pelena, pozivanje na nove radionice, psihosocijalna podrška putem telefona od strane stručnog radnika. Ostvareno je preko 50 telefonskih razgovora.
Nastavljajući akciju obezbeđivanje pelena tokom meseca novembra 36 najugroženijih starijih dobilo je pelene (među njima je bilo najviše dementnih osoba, ali i osobe sa invaliditetom i stariji sa problemom inkontinencije).

 

 

(Izvor: Hleb života;Javorka Milenkovic)