U četvrtak 22. septembra je u svečanoj sali Crvenog krsta Srbije u organizaciji Crvenog krsta Srbije i Centra za podršku i inkluziju Help Net održana završna konferencija projekta “Osnaživanje međugeneracijskih veza”. Tom prilikom su predstavljeni rezultati projekta i premijerno prikazan kratkometražni istoimeni film.

Na konferenciji su govorili Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Monika Podsklanova Šuhajdova, drugi sekretar ambasade Slovačke u Srbiji, Nataša Todorović, Crveni krst Srbije, Gordana Milovanović, predsednica Centra za podršku i inkluziju Help Net i drugi učesnici i realizatori projekta.

Tema međugeneracijske saradnje je univerzalna i podjednako važna za sve genereacije u svim zemljama, istakla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Međunarodni Višegrad fond koga čine vlade četiri zemlje – Mađarske, Slovačke, Poljske i Češke već treću godinu zaredom podržava jačanje ideje međugeneracijske solidarnosti na regionalnom nivou. Gospođa Podsklanova Šuhajdova ispred ambasade Slovačke u Srbiji ukazala je na značaj pružanje podrške razvoju međugeneracijskih veza kao važnom elementu socijalnog razvoja, i to putem regionalne saradnje.

Na konferenciji su detajno sumirani rezultati projekta, a zaključeno je da je potrebno da se sve uspešno sprovedene aktivnosti projekta nastave razvijati i praktikovati i u svakodnevnom životu.

Projekat sprovodi Centar za podršku i inkluziju HELP NET u saradnji sa Centrom za socijalni rad Horelica iz Slovačke, Evropskom grupacijom za teritorijalnu saradnju TRITIA iz Poljske, i asocijacijom TRIANON iz Češke, a uz podršku Međunarodnog Višegrad Fonda.