Šta je HumanaS?

Mi smo mreža humanitarnih organizacija i udruženja gradana koje se bave pitanjima starijih nastala na inicijativu Crvenog krsta Srbije. Pocevši od maja 2004. godine 15 organizacija potpisalo je sporazum o saradnji: Crveni krst Srbije, Gerontološko društvo Srbije, Caritas, DFSPC Čovekoljublje, Amity, Viktorija, Lastavica, Društvo za brigu o starima, Nacionalna fondacija za humanu starost, Univerzitet za treće doba, Kolo srpskih sestara, Hleb života, Savez penzionera, Moka i Rosa. Ovaj spisak nije konačan, namera nam je da članstvo proširimo prihvatajući nove partnere i zainteresovane organizacije.
Zajednička želja nam je da pomognemo starijima da dostojanstvenije žive, ali i da pomoć ponudimo državi kojoj u trenutnim tranzicionim procesima naše bogato iskustvo može da bude dragoceno.

 

 

Zašto smo se udružili?

Imajući svest o težini problema koji pogađaju starije ljude, kao i stepenu ranjivosti ove grupacije cilj nam je da:

  • Lobiramo za prava starijih kod relevantnih institucija, vlasti i medija.
  • Zajednički rešavamo identifikovane probleme kroz koordinisane akcije, programe, zajedničke projekte.
  • Motivišemo starije da budu aktivni na društvenoj sceni u rešavanju sopstvenih problema.

 

 

Prve zajedničke inicijative HumanaS

  • Pridružili smo se inicijativi da se utvrdi i donese nacionalni plan akcija u oblasti društvene brige o socijalnoj sigurnosti i humanizaciji životnih uslova u starosti. Ovim planom će se utvrditi dugoročna strategija u svim oblastima javnog života i rada od uticaja na kvalitet života u starosti;
  • Uzeli smo učešće u radu državnog saveta za pitanja starenja i starosti kroz predstavnike mreže i predstavnike pojedinačnih članova mreže. Ovo stručno savetodavno i koordinativno telo odgovorno je za predlaganje razvojne i tekuće politike od značaja za kvalitet života u starosti.
  • Zajedničko obeležavanje 1.oktobra Međunarodnog dana starijih osoba
  • Zajedničko obeležavanje 15. Juna Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima