djuro-salaj

Poslovni sistem „Đuro Salaj“ osnovan je 1952. godine pod nazivom Radnički univerzitet i predstavlja na ovim prostorima prvu kulturno-obrazovnu instituciju neformalnog tipa obrazovanja. Nakon šest decenija postojanja i dalje razvija osnovne ciljeve- širenje kulture i obrazovanja u svim društvenim strukturama.

 

Univerzitet za treće doba „Đuro Salaj“ osnovan je 1989. godine u saradnji sa Institutom za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, Redakcijom obrazovnog programa TV Beograd i NU „Braća Stamenković“. Usmerenje Univerziteta za treće doba kao obrazovne institucije i institucije socijalne zaštitite za najstariju populaciju dalje se razvijalo kroz Mrežu univerziteta za treće doba.

 

Nakon povlačenja sa tržišta rada i iz drugih životnih uloga, najstariji sugrađani često postaju socijalno izolovani i usamljeni sa smanjenim kvalitetom života. Istovremeno postoje jasne slabosti u institucijalnom i instrumentalnom zadovoljenju potreba starijih lica, kao i slabosti u ukupnoj društvenoj organizovanosti.

 

Sprovođenjem obrazovnih, umetničkih i rekreativnih programa, Univerzitet za treće doba obogaćuje njihova postojeća znanja (učenje engleskog jezika, osnovna obuka za rad na računaru), razvija umetničke talente (crtanje i slikanje, dekupaž, izrada nakita, kaligrafija…) i poboljšava opšte psiho-fizičko stanje (joga, ples, putovanja). Osim osnovnih životnih potreba, doprinosi se i poboljšanju viših potreba kao što su socijalizacija i samoostvarenje.

 

Kroz obuke i programe Univerziteta, koji se nalazi u Nemanjinoj 28 na Slaviji, godišnje prođe više od 500 polaznika. U skladu sa misijom, penzioneri programe plaćaju po subvencionisanim cenama u odnosu na realne tržišne cene. Time je mogućnost doživotnog školovanja, rekreacije i bavljenje umetnostima dostupna široj grupi starijih ljudi.

Prostorije likovnog ateljea, kluba, galerije, žute sale i sale za vežbanje predstavljaju mesta gde se osim znanja i kondicije grade i trajna prijateljstva i svakodnevno akumulira pozitivna energija. Zato je za polaznike Univerziteta treće doba zaista zlatno doba. Oni se ne plaše da se suoče sa novim tehnologijama, stranim jezicima, niti da nauče nove plesne korake.

Poznato je da svi odrastamo na sličan način, a starimo sa potpuno drugačijim, individualnim karakteristikama. Ono što Univerzitet za treće doba decenijama neguje zajedno sa svojim polaznicima jeste znatiželja. Istražujući želje polaznika, Univerzitet stalno nadograđuje ponudu. Različitim događajima obogaćuje kulturni i društveni život penzionera, a stalnim projekti omogućavaju saradnju sa svim strukturama društva.

Ono što Univerzitet za treće doba čini vanvremenskim i čini da traje svih ovih godina jeste negovanje misije – da bez obzira na godine svi zaslužju da žive u svom ritmu, jer će samo tako doživljavati ono što drugi i ne vide.

kontakt

Univerzitet za trece doba Ðuro Salaj a.d.
Nemanjina 28
Tel: 3619-640
Fax: 3619-265
E-mail. salajobrazovanje@eunet.rs
Web: www.salajobrazovanje.co.rs/univerzitet-za-trece-doba/