Zadatak Volonterskog servisa Zvezdare (VSZ) je da pored pružanja pomoći ugroženom stanovništvu u svakodnevnom životu, angažovanjem volontera Gradske opštine Zvezdara na direktan i nedvosmislen način afirmiše vrednosti i ideju volontiranja kao principa pomoći, solidarnosti i samopomoći, čime će se podstaći korišćenje postojećih ljudskih resursa i posebno favorizovati proaktivan način života Zvezdaraca u lokalnoj zajednici prema sugrađanima za koje je nečija solidarnost od velikog značaja.
Korisnici volonterske podrške u kućnim uslovima imaju građani Zvezdare bez porodičnog staranja, starija, nemoćna i lica sa invaliditetom, jednoroditeljske porodice sa decom sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, i druge sugrađane kojima su usluge volontera dragocena i besplatna pomoć u svakodnevnom funkcionisanju.

 


U prostorijama VSZ-a volonteri/stručnjaci realizuju program psihosocijalne podrške Savetovališta za pojedince i porodice kroz organizovanje indiivdualnih i/ili savetovanja i radionica u grupi sa ciljem podizanja ličnih veština i kompetencija u svim oblastima svakodevnog života. Posebne aktivnosti su fokusirane na razvijanje principa pomoći i samopomoći.

 


Volonteri VSZ-a su građani Zvezdare koji su spremni i edukovani da svojim uslugama dobrovoljno pomažu najugroženijim sugrađanima pomažući im u nabavci osnovnih životnih namirnica, lekova, lakšim kućnim poslovima, kretanju, čitanju literature i štampe. Usluge volontera se pružaju korisnicima dva puta nedeljno u trajanju od 90 minuta.
U kućnim uslovima obezbeđene su usluge: Moj majstor i Moj frizer.

 


Program RADIONICA za sugrađane svih generacija
• Kreativne, zanatske i umetničke radionice (svakog utorka)
• Škola kompjutera (svake srede), Škola engleskog i Internet klub (svakog petka)
• Virtuelno putovanje- uz druženje, sliku i reč putopisca
• Radionice podrške-interaktivno usvajanje veština odgovornog i kvalitetnog starenja
Program volonterske pomoći i podrške organizuje i finansira Gradska opština Zvezdara. Program podrške se realizuje tokom cele godine i za građane je besplatan.
Već 6 godina zaredom organizujemo Dane seniora na Zvezdari povodom Međunarodnog dana starijih 1. oktobra sa ciljem da unapredimo život najstarijih sugrađana i promovišemo kulturu starenja.

 

O NAMA:

  • Volonterski servis Zvezdare funkcioniše prema akreditovanom programu „ Osnovna obuka za organizatore volonterskih aktivnosti u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu (rešenje Ministra Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS br. 153-01-9/25/14-20 od 12.09.2014.godine)
  • Dobitnici smo nacionalne nagrade Šampioni lokalnog razvoja“ NALED-a i RTS za 2013/2014. godinu „kao najbolju praksu u kategoriji „Servis građana“
  • Dobitnici smo priznanja- Povelje o statusu „Prijatelj zdravlja starijih“ Gradskog zavoda za javno zdravlje“ i magazina Penzija na 2. Sajmu za treće doba u maju 2015. za dugogodišnji doprinos za zdravlje starijih

VOLONTERSKI SERVIS ZVEZDARE U 2015.GODINI U BROJKAMA…
• Na evidenciji Volonterskog servisa u 2015. godini bilo je preko 80 volontera/ki, od kojih je sa 52 volontera/ki Opština potpisala ugovore o volontiranju.
• Usluge je koristilo preko 1.000 korisnika/ca, i to: u kućnim uslovima, Savetovalištu za pojedince i porodice, različite radionice i programe
• Realizovano je ukupno 5588,50 volonterskih sati i 2422 usluge podrške, od toga 3531.00 sati i 1799 usluga u kućnim uslovima, 986.00 sati i 623 usluge podrške u prostorijama Servisa i drugim prostorima i 1109.50 sati na ime podrške kancelariji.

 

Kontakt
Kancelarija VSZ u Mesnoj zajednici „Zeleno brdo“
Bulevar kralja Aleksandra 395
tel. 2864-426 e-mail: volonterski.servis@zvezdara.org.rs

 

Radno vreme: utorak i četvrtak od 09:00 do 14:00 časova