Jesenji festival zdravlja održan  je u beogradskom u Domu omladine je 22. i 23. septembra.

 

Nekoliko članica mreže HumanaS je učestvovalo na Festivalu kroz tribine i sopstvene štandove. Kroz svoje učestvovanje pokušali smo da utičemo na sliku o starenju i starosti i promovišemo socijalnu inkluziju starijih i međugeneracijsku harmoniju. Tradicionalno, učestvovao je i Crveni krst Srbije, a tribina Crvenog krsta Srbije bila je posvećena „Diskriminaciji i ejdžizmu“ kao najavi za 1. oktobar, Međunarodni dan starijih osoba. Nataša Todorović  održala je predavanje pod nazivom „Zauzmi stav prema predrasudama vezanim za starenje i starije osobe“.

 

20160922_105306

Savremeno društvo karakteriše demografsko starenje, globalizacija, moderene tehnologije, razvoj nauke, ali ipak opstaju klišei, stereotipi i predrasude vezani za starije. Ejdžizam je rasprostranjen širom sveta i svuda oko nas. Stoga, potrebno je stalno podizati svest javnosti o doprinosu starijih ljudi u društvu i njihovom značaju. Potrebno je  „raskrinkati“ stereotipe da su starije osobe, konzervativne, bespomoćne, bolesne, da manje vrede, da su nesposobne za rad. A da bi se borili protiv stereotipa i predrasuda potrebna nam je pomoć samih starijih zato:

Budite aktivni

Upražnjavajte zdrave stilove zivota i redovno kontrolišite svoje zdravlje

Obrazujte se, budite otvoreni za učenje novih veština

Negujte svoja prijateljstva i stvarajte nova

Imajte pozitivan stav prema starenju, istraživanja su pokazala da osobe koje imaju pozitivan stav prema starenju duže žive od onih sa negativnim stavom

Na ovoj tribini učestvovali su i drugi: i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je i je objasnila ulogu ovog nezavisnog tela i motivisala starije da preuzmu odgovornost i aktivniju ulogu u borbi protiv diskriminacije; Dr Slavica Golubović iz Gerontološkog centra Beograd govorila je o diskriminaciji i isključenosti osoba sa dijagnostikovanom demencijom i njihovim porodicama.

20160922_105242

 

Pridruženi član mreže HumanaS Volonterski servis Zvezdara je takođe učestvovao a njihovaRadmila Urošević govorila je o značaju aktivacije pojedinca kao dugoročne prevencije isključenosti.

U petak 23. septembra i Amity je organizovao tribinu „Značaj pozitivnog aktivnog starenja“.