U Beogradu je 16. novembra 2016. godine održana Regionalna konferencija tela za ravnopravnost Jugoistočne Evrope. Povodom Međunarodnog dana tolerancije potpisana je Izjava o saradnji tela za ravnopravnost u Jugoistočnoj Evropi, polazeći od ključne uloge tih tela u suzbijanju diskriminacije i postizanju pune ravnopravnosti svih članova društva. Ovoj konferenciji su na poziv Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, Brankice Janković, prisustvovali i predstavnici Crvenog krsta Srbije i nevladine organizacije Amity – Snaga prijateljstva, članice mreže HumanaS. Činjenica je da će ova aktivnost unaprediti naša nastojanja za postizanje veće socijalne inkluzije starijih u okviru projekta „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba na Zapadnom Balkanu“.

rf1

Pored poverenice za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, izjavu je potpisalo i osam insitucija iz pet zemalja Jugoistočne Evrope – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

 

Potpisivanjem ovog dokumenta saglasili su se da će prioritet zajedničkog delovanja i saradnje biti suzbijanje diskriminacije i unapređivanje i podsticanje ravnopravnosti svih ljudi, a posebna pažnja biće posvećena razmeni iskustava, primerima dobre prakse i inovativnim pristupima.

 

Biće uloženi zajednički napori da se stvore okruženja u kojima će zaštita od diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti biti među najznačajnijim segmentima društvenog života, kao način da se izgrade bolja i tolerantnija društva.

 

rf2