Povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, kao i povodom zvaničnog započinjanja kampanje „Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama“ u beogradskom Medija centru održana je konferencija za medije „Nasilje ostavlja trajne modrice na duši“. Konferenciju za medije organizovala je organizacija Amity – snaga prijateljstva, članica mreže HumanaS, mreže organizacija civilnog društva koje se bave javnim zagovaranjem za poboljšanje kvaliteta života starijih u Republici Srbiji.

Cilj konferencije bio je da se najavi kampanja „Zaustavimo nasilje i diskriminaciju nad starijim ženama“, podržanu od strane Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Kampanja stavlja u fokus starije žene, koje su tri puta češće žrtve porodičnog nasilja u odnosu na starije muškarce. Nasilje nad starijim ženama često ostaje neprepoznato, jer ih statistika uglavnom ne obuhvata. Statistika prati ubistva žena, ali ne i starijih žena.

Na konferenciji za medije učestvovali su:

Aleksandar Vulin, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

dr Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade RS

Vladana Jović, zamenica Zaštitnika građana

Nadežda Satarić, predsednica UO Amity – a

Nataša Todorović, Crveni krst Srbije

Savić-Abramović dr Ljiljana ScD, predstavnica starijih žena

Nasilje nad starijim ženama ugrožava njihovo zdravlje i umanjuje kvalitet njihovog života, ali ujedno ima negativne posledice i na porodicu i zajednicu. Starije žene imaju prava na slobodu, jednakost, fizičku bezbednost, na svoju ličnost, na porodični život, na dostojanstven i kvalitetan život u starosti.