Od 25. do 29.septembra održana je 7. manifestacija „Dani seniora na Zvezdari“ koju organizuje prijatelj mreže HumanaS, Volonterski servis Zvezdare Gradske opštine Zvezdara povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih. Moto ovogodišnje manifestacije „Dana seniora“ je „Međugeneracijski i solidarno!“

Prvog dana, po svečanom otvaranju, održana je tribina na temu „Međugeneracijski kompromis – potrebe i mogućnosti“, koja je okupila predstavnike institucija, medija i stručnjake koji se bave problemima starenja i starijih osoba, kao i seniore, mlade koji su aktivni u đačkim parlamentima i pripadnike srednje „sendvič“ generacije. Učesnici tribine su svojim aktivnim učešćem pokušali da daju odgovore na ključna pitanja: koliko se međugeneracijski poznajemo, razumemo i podržavamo. Zaključci tribine su interaktivne preporuke za pojedince, porodice i celokupno društvo kako da efikasnije, dostupno i dugoročno prepoznamo i prevaziđemo prepreke i predrasude u svakodnevnom životu u cilju uspostavljanja kulture međugeneracijske solidarnosti.

Drugi dan manifestacije „Dani seniora na Zvezdari“ protekao je u znaku interaktivine radionice na kojoj su sugrađani svih generacija, uz pomoć radioničara/volontera Volonterskog servisa Zvezdare, izrađivali magnete sa porukama dragim osobama iz svog okruženja različitih generacija. Autori poruka su magnete poneli za uspomenu ili darivanje osobama kojima žele. Na drugoj interaktivnoj radionici „Drvo poruka“ sugrađani svih generacija su mogli da okače svoje poruke kako možemo bolje da se međugeneracijski razumemo kao i kako je moguće humanije i dostojanstveno živeti u penzionerskim danima.

U Biblioteci „Branko Miljković“ održana je interaktivna radionica „Reciklaža uspomena i sećanja“ na kojoj su učesnici, među kojima je najmlađa šestogodišnja Sofija i najstariji sedamdesettrogodišnji Đorđe, razgovarali koliko su važna sećanja i međugeneracijske poruke koje razmenjujemo. Drugi deo radionice je protekao u izradi poruka i plakata i zajedničkoj izložbi.

Tradicionalno poslednji dan manifestacije „ Dana seniora na Zvezdari“, protekao je u ulepšavanju i druženju seniora i seniorki. U tu svrhu prostorije Volonterskog servisa Zvezdare bile su pretvorene u „Kuću lepote za seniore/ke“ i otvorene za najstarije sugrađane koji su uz druženje, kafu ili čaj, besplatno dobili usluge frizera, pedikira ili kozmetičara. Pored Zvezdaraca, u Kući lepote bili su najstariji sugrađani i sa drugih opština-Starog grada, Palilule, Vračara, Novog Beograda, Voždovca, Savskog venca i Grocke. Pored penzionerki, u Kući lepote našlo se i nekoliko gospodina koji su koji su u druženju sačekali svoj red za usluge pedikira.

Volonterski servis Zvezdare je darivao sve goste i učesnike programa unikatnim predmetima nastalim na kreativnim radionicama Servisa kao i korporativnim poklonima Servisa – više od 1000 magneta po kojima je ova manifestacija prepoznatljiva kao i ukrštenicama koje je tradicionalno za ovu zvezdarsku manifestaciju obezbedila firma BGD PRESS Beograd.

Uprkos kišovitom vremenu, koje je povremeno remetilo planirane aktivnosti na javnim prostorima, 7. manifestacija „Dani seniora na Zvezdari“ okupila je više od 700 učesnika, pre svega seniora kao i brojne partnere i saradnike iz javnog i civilnog sektora, koji su interaktivno učestvovali u programu sa ciljem da promovišu međugeneracijsku solidarnost i razmenu u skladu sa motom ovogodišnjeg programa „Međugeneracijski i solidarno!“.