Na 16-tom po redu festivalu zdravlja, kojim je zatvoren ciklus od 8 godina od osnivanja festivala, ove jeseni 2. novembra u Domu vojske Srbije tri organizacije članice mreže HumanaS su održale tribine, dok su ostale članice mreže imale svoje predstavnike u publici. Crveni krst Srbije organizovao je tribinu pod nazivom “Dostojanstveno starenje”. Crveni krst Srbije je između ostalog i pokrovitelj Festivala, a druge dve članice mreže sa organizovanim tribinama su bile Volonterski Servis Zvezdare (“Značaj utvrđene dnevne rutine za seniore”) i Amity (“Zašto je važno i kako podsticati učešće starijih osoba u društvu?”).

Nakon što sa ostalim zvanicama, učestvovala na svečanom otvaranju Festivala zdravlja, Nataša Todorović, psiholog iz Crvenog krsta Srbije, vodila je skup na kome su učestvovali:  u ime Poverenika za zaštitu ravnopravnosti savetnik Slobodan Milivojević; Gradimir Zajić, sociolog u penziji; Paulina Firićaski, psiholog Gerontološkog centara Beograd; Dunja Tanasić, studentkinja sociologije, i Miloš Todorović, student antropologije.

Kada govorimo o dostojanstvu uvek moramo da imamo na umu da je ono kamen temeljac ljudskih prava i da društvo koje poštuje dostojanstvo svih svojih građanki i građana je društvo koje je ravnopravnije, rekla je Nataša Todorović.

Od najmlađeg do najstarijeg učesnika, različitih profesija i iskustava, moglo se čuti mišljenje o dostojanstvenom starenju, iznosili su poglede kako oni lično vide sada, ali i u budućnosti dostojanstveno starenje. Slobodan Milivojević je istakao dobru saradnju sa Crvenim krstom Srbije, ali i potrebu da društvo sarađuje i prijavljuje svako kršenje instituciji poverenika, dok je sociolog u penziji, Gradimir Zajić, istakao da A. Šopenhauer nije bio u pravu kada je rekao da je govor o dostojanstvu puka podvala, to jest, pompezna fasada laskava za samopoštovanje, a u biti bez ikakve istinske potpore.

Psiholog Paulina Firićaski, sa svojim dosadašnjim iskustvom na radu u Gerontološkom centru u Beogradu, ističe da gerontološi centar pokušava da starijim pruži usluge koje bi mogle da olakšaju njihove probleme, a pre svega poštujući dostojanstvo korisnika usluga Domova za starije. Dunja Tanasić, studentkinja sociologije, je svoje izlaganje usmerila ka problemima mladih u budućnosti, ona kao problem vidi neizvesnost održivosti penzionog fonda, te da iz finansijskih razloga se može ugroziti dostojanstvo budućih generacija. Miloš Todorović, student antropologije, objašnjava da je samo starenje biološki proces na koji se ne može uticati, ali da je dostojanstveno starenje pitanje kulture, i da moramo zajedno raditi da bi stvorili jednu takvu kulturu.