29. maja 2018. godine je u Rimskoj dvorani Biblioteke Beograda održana dodela nagrada i pohvala u okviru IV godišnjeg konkursa za Draganovu nagradu, a koja se bavi putopisima iz pera starijih osoba.

Ove, četvrte godine kako se nagrada dodeljuje, na konkurs je stiglo čak 116 radova, čiji su autori iz Srbije, Crne Gore, Grčke i Bosne i Hercegovine. Osam nagrada i pet pohvala dodeljeno je na ovom beogradskom događaju. Nagrade je podelila gospođa Marija Kuka, supruga Dragana Kuke, po kome je nagrada i dobila ime, a koja je i ove godine obezbedila novac za štampanje publikacije, sve nagrade i kompletnu realizaciju konkursa.

Prvo mesto na konkursu u kategoriji muška putopisna priča osvojio je Miloje Stevanović iz Beograda za priču „Prvo putovanje u beli svet“. Stevan Buković iz Beograda je osvojio prvo mesto u kategoriji Putovanje u inostranstvo za priču „Put u nepoznato“. Oni će sa sebi dragom osobom ići na trodnevno druženje u Vrnjačku banju.

Drugonagrađeni će sa sebi dragom osobom ići u restoran na večeru a iz Beograda to su: Ljiljana Pantelić Novaković koja je sa pričom „Pozlaćena boja vremena“, osvojila drugo mesto u kategoriji ženska putopisna priča i Budimir Stanković koji je sa pričom „Nostalgija“, osvojio drugu nagradu u kategoriji Priča o putovanju po Srbiji.

Olivera Stanković sa ženskom putopisnom pričom: „Moje putovanje u Teheran“, osvojila je treću nagradu kao i Dušan Genc iz Crepaje sa pričom „Niz Tamiš“, u kategoriji putovanje po Srbiji. Petar Petrović, stanar Doma penzionera Voždovac sa pesmom „Izlet“, osvojio je treće mesto u kategoriji Putopisna pesma, a u kategoriji putovanje u inostranstvo treće mesto osvojila je Slobodanka Stamenković sa pričom „Amsterdam, Amsterdam“, putovanje u inostranstvo. Svi su dobili skromne poklone i primerke publikacije „Riznica sećanja“ u kojoj je objavljeno svih 15 nagrađenih i 15 posebno pohvaljenih radova sa ovogodišnjeg konkursa za Draganovu nagradu.

Posebne pohvale dobili su:

Ana Horvat, stanar Gerontološkog centra Pančevo za pesmu „Naša Srbija“

Gordana Krajačić, za priču „Brankovina i Valjevo“

Jovanka Dimitrijević, za priču „Vikend u Sazhalombati“

Miroslava Mirčevski, za priču „Moj Bulevar – Putovanje u detinjstvo“ i

Svetozar Radišić, za „Vršački vetrovi“ (Beograd)

Događaju je prisustvovala i g-đa Brankica Janković, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti.