U ponedeljak, 22.oktobra u Skupštinskoj sali Gradske opštine Zvezdara održana je tribina na temu „Postojeći program podrške i pomoći porodicama obolelim od demencije“.

Tribina je nastavak aktivnosti mreže socijalnih partnera u osnivanju, a koju za sada čine Volonterski servis Zvezdare, HHU „Hleb života“ i Udruženje „Okrilje“, koji imaju iskustvo u neposrednom radu sa porodicama lica obolelim od demencije. Skup je bio namenjen profesionalcima koji se bave problemima demencije, obolelima i članovima njihovih porodica, udurženjima i svima koji žele da se informišu o ovoj bolesti, simptomima, svakodnevnim problemima i preprekama sa kojima se porodice suočavaju. Aktivnosti neformalne mreže realizuju se od 21. septembra u Volonterskom servisu Zvezdare i „Hlebu života“. Na tribini su govorili Miloš Ignjatović, predsednik Gradske opštine Zvezdara, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Jasmina Tošić, direktora HHU „Hleb života“ i rukovodilac programa za starije, prof dr Aleksandra Milićević Kalašić, Fakultet za medije i komunikaciju Singidunum, dr Irena Dželetović Milošević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, mr Nada Satarić iz NVO Amiti, dr Dragana Trifunović Balanović, direktorka Doma zdravlja Zvezdara, dr Rada Popović iz druženja Okrilje i mr Radmila Urošević koja je rekla je da Servis skoro osam godina pruža interventnu podršku u kućnim uslovima i Savetovalištu za pojedince i porodice licima koja se obrate za pomoć ali da su važne preventivne aktivnosti kroz programe aktivacije, socijalizacije, razvijanja ličnih veština i edukacija čime se na najbolji način prevenira usamljenost, depresija i demencija.

Na kraju su govorili članovi porodica koji brinu o svojim dementnim članovima koji su izazvali neizbežne emocije kod svih prisutnih. Jelena, koja brine o svojoj sestri u dubokom stadiju demencije, rekla je da je njena sestra više ne prepoznaje ali da je važno da ona zna ko je bila njena sestra dok je bila zdrava i da je nikada neće ostaviti bez brige i nege. Gordana Janićijević, novinarka, poručila je nastavnicima i profesorima da na časovima građanskog vaspitanja i veronauke razgovaraju sa mladima o značaju solidarnosti i empatije.

Zaključci tribine narednih dana biće dostavljeni Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite kao prilog procesu izrade Startegije unapređenja socijalne zaštite u Srbiji za period 2019-2025., Kancelariji poverenice za zaštitu ravnopravnosti i Zavodu za socijalnu zaštitu, medijima kao i objavljeni na zvaničnom sajtu Gradske opštine Zvezdara.

Sve porodice dementnih članova mogu da se obrate za pomoć kancelarijama Volonterskog servisa Zvezdare, ul. Bulevar kralja Aleksandra 395 svakog petka od 12,00 do 14,00 časova lično ili putem telefona 286 44 26 i svake srede HHU „Hleb života“, ul. Požarevačka 53/3 lično ili putem telefona 24435 40.