U novonastaloj situaciji, zbog rizika obolevanja od Covida 19,  proglašenog vanrednog stanja i ograničenog kretanja,  ISP EVERGRIN je svoje aktivnosti prilagodio datim okolnostima.  Izazov je bio da se (a)  održi  Klub kao osnovna  aktivnost za  druženje i međugeneracijsku  razmenu  u novonastalim okolnostima i (b) kreiraju nove mogućnosti  za aktivnosti u kontekstu vanrednog stanja.

Rešenje je pronađeno u uspostavljanju  virtuelne  zajednicu na Skype platformi za druženje, međugeneracijsku razmenu  i podršku u vanrednom stanju. Zainteresovanima za učešće u aktivnostima koji nemaju znanja i veštine za korišćenje ove platforme obezbeđena je  mentorska podrška mlađih kolega.

Prvi  razgovor i druženje u virtuelnom Klubu ISP evergrin održan je  9.aprila 2020. (drugi četvrtak u mesecu  uz pomoć Skype-a. Naredni je 14. maja 2020.

S obzirom da nas ništa nije moglo  iznenaditi i sprečiti  da se družimo u prvom  virtuelnom  Klubu  bilo je 18 učesnika: 8 veterana, 4 seniora i 6 juniora.

Svoje doživljaje i iskustvo iz epidemije, izolacije i  kako se nositi sa ovim izazovima podelili su sa nama:

  • dr Viktorija Cucić, socijalna medicina, koja je govorila o epidemiji velikih boginja iz 1972. godine;
  • Mr Nataša Todorović, psihološkinja je predstavila aktuelne aktivnosti Crvenog krsta Srbije na podršci stanovništvu u vreme epidemije i vanrednog stanja;
  • Zorana Stanojlović, socijalna radnica javila se iz Istanbula (gde je na master studijama) i prenela svoje iskustvo o merama za zaštitu od Corone u Turskoj.

Realizovana je i jedna nova aktivnost. Na Klubu je dogovoreno da, dok traju epidemija i vanredno stanje,  SKYPE druženje bude, pred Kluba i svakog četvrtka u 18h. Ova sastajanja su, za razliku od KLUBA  bez najavljene teme za razgovor. Nazvana je Divanhana; prema starinskom nazivu za predsoblje/prostoriju za pušenje i razgovor,  kao svojevrsna online “pričaonica za dušu” u kojoj  učešće raznovrsnih  profesionalaca  (neuropsihijatar, psiholozi, psihoterapeuti, socijalni radnici i dr.)  i spontana razmena  doživljaja i iskustava pruža  mogućnost za razmenu  benefita koje druženje donosi (“davanje i dobijanje”).

U četiri do sada održane Divanhane (tri u aprilu i jedna u maju) bilo je u proseku 10 do 15 učesnika. Govorilo se o raznim temama uz opštu konstataciju učesnika da su ovi spontani razgovori veoma prijatni  i relaksirajući.

Zahvaljujući  online platform i motivaciji učesnika održan je kontinuitet u radu Kluba ISP evergrin koji  je, krajem 2017. godine uspostavio praksu međugeneracijskog okupljanja, razgovora i druženja veterana, senior i juniora (ove aktivnosti su prezentovane na sajtu www.mrezaisp/ispevergrin).  Uspostavljena je i nova spontanija  forma razgovora i druženja za koju verujemo da će se održati i nakon pandemije i vanrednih mera.