(Izvor: Help net)

Centar za podršku i inkluziju Help net u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, a uz podršku Višegrad fonda sprovodi projekat „Jačanje međugeneracijske solidarnosti“ koji ima za cilj podsticanje međusobne saradnje, razumevanja i suživota generacija. Projekat je internacionalnog karaktera i sprovodi se u partnerstvu sa Evropskom grupacijom za teritorijalnu saradnju TRITIA iz Poljske, Centrom za socijalne usluge Horelica iz Slovačke kao i organizacijom TRIANON iz Češke.

(Izvor: Help net)

U okviru projekata se organizuje niz aktivnosti, dok je jedna od njih radionica za mlade i starije “Kako napraviti kratkometražni film pametnim mobilnim telefonom” održana u Crvenom krstu Srbije u Beogradu. Mladi i stariji su imali priliku da zajednički istraže širok spektar kreativnih i umetničkih mogućnosti koje nudi savremeni digitalni svet, odnosno mogućnosti za kreativno izražavanje. Ovom radionicom ne samo da su se približene različite generacije, već je podstaknuta i njihova umetnička strana i poboljšane njihove digitalne kompetencije. Radionice na istu temu biće održane i u zemljama partnera na projektu, Poljskoj (Cieszyn), Slovačkoj (Čadca) i Češkoj (Česky Těšín). Nakon radionica učesnici će biti podeljeni u mešovite grupe sa zadatkom da naprave svoj kratki film na slobodne teme.

Najbolji materijali biće korišćeni u produkciji kratkometražnog filma i promo spotova za podizanje svesti o značaju međugeneracijske solidarnosti i razbijanje predrasuda o starijima/mladima.

Jačanje međugeneracijske solidarnosti postiže se radom na promeni odnosa među generacijama, traganjem za novim oblicima razmene znanja, veština i iskustava kao i podele odgovornosti. Ovaj projekat daje takvu priliku, na inovativan i sveobuhvatan način dopire do svojih ciljnih grupa, mladih i starijih. Projekat zbližava generacije koristeći kreativni potencijal novih medija i filmske umetnosti. Realizacijom projektnih aktivnosti u četiri zemlje biće prikupljena dragocena regionalna iskustva o korišćenju ovog mehanizma u poboljšanju međugeneracijskih odnosa.

Kratkometražni film, kao i rezultati projekta biće predstavljeni stručnoj i najširoj javnosti u maju 2021. godine. Film i promo spotovi biće korišćeni u okviru sveobuhvatne medijske kampanje za unapređenje međugeneracijskog dijaloga i promociju projekta i njegovih rezultata u Srbiji i zemljama Višegrad grupe.

Više o projektu na linku

Prethodna slika
Sledeća slika

info heading

info content



Centar za podršku i inkluziju Help Net je udruženje građana sa ciljem da inicira nove i podrži postojeće procese unapređenja brige o deci, mladima i starima, ulažući napore u sferi socijalne zaštite i populacione politike u Republici Srbiji, kroz prizmu socijalnih inovacija.