Crveni krst Srbije i Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) danas, 30. novembra u 11 časova organizuju međunarodnu online konferenciju pod nazivom „Mentalno zdravlje neformalnih negovatelja“.

Link za konferenciju: https://us02web.zoom.us/j/87846647738

Na konferenciji će biti predstavljeni rezultati istraživanja koje je sprovedeno tokom jula i avgusta meseca 2020. godine, u cilju sagledavanja uticaja i efekata neformalne nege (pre svega tokom epidemije COVID 19) na mentalno zdravlje negovatelja/ca i izrade preporuke za planiranje i razvoj javnih politika kojim bi se poboljšao kvalitet života, promovisalo unapređenje mentalnog zdravlja neformalnih negovatelja/ica i razvile usluge podrške. Neformalni negovatelji igraju centralnu ulogu u pružanju dugotrajne nege u svetu. Procenjuje se da 80% ukupne nege pružaju članovi porodice, rođaci, prijatelji i komšije.

U našem istraživanju učestvovalo je 798 osoba iz 41 opštine u Srbiji. Starost anketiranih neformalnih negovatelja/ica se kretala u intervalu od 18 godina, koliko je imao/la najmlađi negovatelj/ica, do 92 godine, koliko je imao/la najstariji. Najveći broj neformalnih negovatelja/ica brine o jednoj osobi (84.9 %), 12.6% brine se o dve osobe, o tri ili više osoba vodi brigu 2,6% ispitanika. Rezultati istraživanja pokazuju da je blaga depresija bila zastupljena kod 11.2% neformalnih negovatelja/ica, a umerena depresija kod 8.6% ispitanika. Sedam posto neformalnih negovatelja je bilo u teškoj depresiji

Učesnici diskusije biće:

  • Ljubomir Miladinović, Generalni sekretar Crveni krst Srbije
  • Nevena Šović, Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA)
  • Nataša Todorović, Crveni krst Srbije
  • Prof.dr Nataša Milić, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu
  • dr Milutin Vračević, Crveni krst Srbije