Crveni krst Srbije je u okviru kampanje Stop nasilju nad starijim ženama u saradnji sa lokalnim organizacijama Crvenog krsta nastavio da edukuje starije žene o temi nasilja nad starijim ljudima. Nastavak navedene kampanje označilo je održavanje još tri radionice za starije žene na temu nasilja nad starijim ženama, kako ga prepoznati ali i prijaviti. Navedena aktivnost je deo projekta „Osnaživanje starijih žena: prevencija nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji (EmPreV)“ u okviru koga se edukuju starije žene da prepoznaju nasilje, kategorišu ga ali i ohrabruju da isto prijave.

Projekat ima za cilj da, pored samih starijih žena, edukuje i širu zajednicu i podigne nivo informisanosti kako bi i one osobe koje nisu žrtve nasilja mogle da ga prijave i time pomognu onima koji su zlostavljani.

Informativne radionice su održane u Koceljevi i Beogradu. U Koceljevi su volonteri Crvenog krsta održali radionicu za 10 starijih žena i tom prilikom je učesnicima podeljen informativni materijal u vidu brošura i lifleta. Pored ove informativne sesije, održana je i radionica koja je bila namenjena socijalnim radnicima.  U Beogradu su održane dve radionice. Jedna informativna sesija za žene koje žive u opštini Savski venac je održana u velikoj sali Crvenog krsta Srbije , a predavači su bili Tamara Ristić i Miloš Todorović. Podršku ima je pružila i stručna saradnica Crvenog krsta Srbije, Nataše Todorović. Druga informativna sesija održana je u beogradskoj opštini Grocka, i održana je u organizaciji Crvenog krsta Beograda. Učesnice su tokom radionica mogle da se upoznaju sa vrstama nasilja, kako ga prepoznati, kao i koje institucije i procedure postoje ukoliko ga je potrebno prijaviti. Same učesnice su iznosile različita iskustva u kojima se jasno moglo uočiti koliko je nasilje u zajednici uočljivo, kako se ono i ne percipira kao vrsta nasilja ali i kako celokupno društvo mora da radi na ovom problemu.

 

Prethodna slika
Sledeća slika

info heading

info content