Povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba Crveni krst Srbije je sa partnerima otpočeo kampanju kojom želi da skrene pažnju na jedan važan problem o kome se malo priča i nedovoljno zna. Taj problem se zove diskriminacija i nasilje nad starijima. Ovom kampanjom dajemo doprinos prevenciji i zaštiti starijih osoba u Srbiji. Kroz kratak film “Otvori oči” koji nam je ustupila Australijska komisija za ljudska prava, mi postajemo i deo globalne borbe za dostojanstveno starenje. Film je deo projekta „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“, koji se sprovodi uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta.

Sama kampanja pored filma koji će biti emitovan u toku trideset dana na ekranima u 17 pošti sadrži i brendiranje vozila javnog prevoza u pet gradova. Kampanju su pored Evropske unije, Austrijske agencije za razvoj, podržali Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Populacioni fond Ujedinjenih nacija i ambasada Australije. Film „Otvori oči“ je dobar primer saradnje svih važnih činilaca u zajednici na podizanju svesti javnosti o prevenciji nasilja nad starijima.

Na događaju organizovanom u zgradi Glavne pošte u Beogradu, na sam 1. oktobar predstavljen je kratki film „Otvori oči“ uz prisustvo starijih volontera, ali i različitih partnera koji podržavaju ovu kampanju. Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije govorio je o kontinuiranom radu Crvenog krsta na prevenciji nasilja nad starijim osobama i aktuelnom projektu usmerenom na podizanje svesti o nasilju nad starijim ženama. Brankica Janković, poverenik za zaštitu ravnopravnosti govorila je o diskriminaciji prema starijima u našem društvu a koja je čest uvod u nasilje. Zamenica austrijskog ambasadora u Beogradu, Karin Traunmüller govorila je o projektu EmPreV i saradnji između Srbije i Austrije na prevenciji nasilja nad starijim ženama, a zamenik australijskog ambasadora, Liang Zeng o važnosti javnog promovisanja znakova koji ukazuju na nasilje nad starijima kako bi što šira javnost bila u stanju da ih prepozna i prijavi. V.D. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević je naglasio da je za Poštu značajno da bude deo ovakve kampanje zbog toga što su starijima pošte važna mesta na koja često odlaze kao i da će emitovanje filma biti produženo i nakon isteka trideset dana zbog važnosti teme. Ceo događaj je moderirala Nataša Todorović, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije i koordinator projekta EmPreV.

S obzirom da je Crveni krst Srbije stalno na terenu i da mi vodimo računa o onome što starije osobe kažu, Pošta Srbije nam je u ovom slučaju vrlo važan partner jer je jedno ranije istraživanje koje se tiče digitalne uključenosti i razgovori sa usamljenim starijim osobama pokazali da starije osobe u Srbiji više vole da račune plaćaju u pošti nego onlajn, a u većini slučajeva razlog je što je za njih to neka forma socijalne uključenosti. Ovim filmom želimo da skrenemo pažnju starijim osobama, ali i čitavoj javnosti da prepoznaju i prijave nasilje i da je dostojanstvena starost ono što svako od nas želi za sebe, pa zato moramo biti odgovorni i da drugima to omogućimo. Ovde smo zajedno za dostojanstveno starenje bez diskriminacije i nasilja. A za nas u Crvenom krstu Srbije, a mislim i za ostale partnere 1. oktobar je svakog dana, svakog dana mi sa jedne strane pomažemo onim starijim osobama kojima je pomoć potrebna, a sa druge strane dobijamo pomoć od starijih osoba i upravo je to suština, stariji nisu pasivni primaoci pomoći, već su i aktivni članovi društva, a nasilje ne treba da bude deo njihovog života.