Volonterski servis Zvezdare tradicionalno, u partnerstvu sa članicama Neformalne mreže za pomoć i podršku porodicama članova obolelim od demencije koje su članice i nacionalne Mreže HumanaS- udruženjima „Hleb života“, „Destigma“ i „Okrilje“ kao i „Snaga prijateljstva!-Amity i Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest, obeležiće Svetski dan borbe protiv Alchajmerove bolesti. Pored organizatora, predstavnika domaćina- Gradske opštine Zvezdara, Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu, Doma zdravlja Zvezdara, očekuje se prisustvo i profesionalaca- stručnjaka za ovu oblast kao i predstavnika ovih porodica.

Program sadrži aktivnosti koje će, kao i četvorogodišnji rad Neformalne mreže, biti praktične i korisne za porodice i neformalne negovatelje ali i celokupnu zajednicu sa ciljem promovisanja postojećih modela podrške, prepoznavanja prvih simptoma koji su nagoveštaj „problema sa sećanjem“ kao i promene svesti u celokupnoj zajednici o postojanju ovih porodica i njihovih svakodnevnih potreba kao nosioca dugoročne nege i brige za osobe obolele od nekog oblika demencije.

Procenjuje se da u Srbiji oko deset odsto osoba starijih od 65 godina ima tu bolest, da manje od četiri odsto bolesnika uzima potrebnu terapiju kao i da se starosna granica obolelih pomera na sve mlađe pojedince. Način života i stres, često nas čini zaboravnim. Demencija postaje sve veći problem u zajednici koji ne smemo da ignorišemo.

Program „Dana nezaboravljanja“

Od 10,00 do 10,50 časova, Velika sala u zgradi Opštine- okrugli sto „Još uvek ljudi“ – moderator skupa je Udruženje građana „Snaga prijateljstva“ – Amiti i Srpsko udruženja za Alchajmerovu bolest. Na skupu neformalni negovatelji i stručnjaci iz Srpskog udruženja za Alchajmerovu bolest žele da upute poruke o ključnim izazovima sa kojima se susreću osobe obolele od Alchajmerove bolesti i njihovi neformalni negovatelji kao i da ponude konkretna rešenja za ublažavanje izazova. Predstavnici Udruženja Amity će sa učesnicima okruglog stola, podeliti iskustva pilotiranja usluge Savetovališta u Kragujevcu i Čačku za neformalne negovatelje osoba koje pate od demencije i da ukaže na značaj preraspodele neplaćenog negovateljskog rada, kako unutar porodice, tako i između porodice i lokalne zajednice. O četvorogodišnjem iskustvu rada Neformalne mreže pomagača porodicama obolelim od demencije, čiji su članovi istovremeno i članice nacionalne Mreže HumanaS- govoriće Radmila Urošević, koordinator Volonterskog servisa Zvezdare, Slavica Stanković, generalni sekretar HU „Hleb života“ i dr Ljubica Vidić iz Udruženja „Destigma“.

Od 11,00 do 13,00 časova, Neformalna mreža na Platou ispred opštine Zvezdara:

– postaviće štandove svih partnera Neformalne mreže i Crvenog krsta Srbije na kojima će biti dostupni informativni i edukativni materijali za zaintresovane sugrađane,

– organizovaće anketu o potrebama porodica i neformalnih negovatelja osoba obolelih od demencije kao i evidentiranje porodica koje žele da budu na aktivnoj evidenciji i koriste pomoć i podršku Neformalne mreže, za sve porodice Neromalna mreža je pripremila prigodne poklone- platnene maske;

– organizovaće Humanitarni bazar sa izloženim unikatnim predmetima nastalim na kreativniim radionicama Volonterskog servisa i Udruženja Hleb života a sav prihod od prodaje i priloga biće usmeren na nabavku higijenskih sredstava (medicinskih maski, rukavica i alkohola) koji će im biti uručen do 1.oktobra;

– postavljeno Drvo poruka na koje će posetioci moći da kače svoje poruke koje će Neformalna mreža koristiti kao dragoceni materijal za planiranje budućih aktivnosti.

Manifestacija se organizuje u skladu sa preporukama epidemiologa u uslovima pandemije. Za stručni skup nije predviđeno prijavljivanje za učešće a na Platou ispred Opštine učešće je slobodno. Korišćenje maski je obavezno.